fbpx

Calendar ortodox 2023: Când pică Floriile, Rusaliile și Paștele?

Calendar ortodox 2023. Află care este data la care se vor sărbători Rusaliile, Paștele și Floriile în 2023!

Când se sărbătorește Paștele în 2023?

Paştele este o sărbătoare extrem de importantă pentru creștini, a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n.

Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.

Paștele ortodox 2023 este în data de 16 aprilie, iar Pastele catolic se sărbătorește în 9 aprilie.

Rusaliile reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștin-ortodoxe cu o importanță foarte mare pentru români. Ambele zile de Rusalii au la baza lor o multitudine de obiceiuri și tradiții transmise din generație în generație, multe dintre acestea practicându-se chiar și astăzi.

La fel ca la Paști, sunt mai multe zile de sărbătoare pentru a marca Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli.
Este o sărbătoare de care se leagă multe obiceiuri și tradiții, dar și superstiții, cum ar fi cele legate de apariția ielelor, zânele rele.

Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh, Duminica Mare a Rusaliilor, are loc la la 50 de zile după Învierea Domnului.

Este una dintre cele mai vechi sărbători ale creştinătăţii și sărbătoarea anuală a pogorârii Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli, eveniment cu care se încheie descoperirea faţă de lume şi de creaţie a lui Dumnezeu.

În 2023, Rusaliile se sărbătoresc pe data de 4 iunie.

Când se sărbătoresc Floriile în 2023?

Duminica Floriilor sau a Stâlpilor este una dintre cele 12 sărbători împărătești din cursul anului bisericesc. Sărbătoarea este primită cu mare fast, întrucât simbolizează Intrarea Domnului în Ierusalim, orașul unde a început să fie celebrată. Această duminică îi pregătește pe credincioși de biruința lui Hristos asupra zilei de duminică care urmează, ziua Învierii. Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post.

În anul 2023, creștin ortodocșii sărbătoresc Floriile pe 11 aprilie.