fbpx

Calendar ortodox, 6 august. Schimbarea la Față a Domnului, ce nu e bine să faci în această zi

În fiecare an, pe 6 august, Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos.

Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos datează de la începutul secolului al IV-lea, atunci când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe Muntele Tabor în Israel.

Această sărbătoare a fost menționată în documentele religioase din prima jumătate a secolului al V-lea.

În Apus, sărbătoarea Schimbării la Față s-a generalizat mai târziu, odată cu hotărârea luată de papa Calist al III-lea, în semn de mulțumire pentru victoria creștinilor asupra turcilor în anul 1456.

Ce se sărbătorește de Schimbarea la Față a Domnului

Sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului amintește de minunea care s-a petrecut pe Muntele Tabor, atunci când apostolii și-au dat seama că Mântuitorul nu este doar un proroc, ci Fiul lui Dumnezeu.

Despre cele întâmplate, Evanghelistul Matei a spus: „Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 2), în vreme ce evanghelistul Marcu spune că veșmintele Lui s-au făcut albe ca zăpada (Marcu 9,3), potrivit doxologia.ro.

Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la Față

În cultura populară, Schimbarea la Față a Domnului marchează începutul toamnei, iar în unele zone din țară oamenii respectă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții.

Conform tradiției, în această zi, oamenii fac pomeni tuturor apropiaților care au trecut în neființă, iar în unele zone, oamenii duc la biserică struguri pentru a fi sfințiți, după care îi împart credincioșilor.

Ce nu ai voie să faci de Schimbarea la Față

Se spune că în ziua Schimbării la Față, oamenii nu trebuie să se certe cu nimeni.

Tot cu pcazia acestei sărbători, fetele sunt sfătuite să nu se pieptăne, pentru că, în caz contrar, nu le mai crește părul.

De asemenea este interzis scăldatul, pentru că începând de pe 6 august temperatura apei va scădea și oamenii riscă să se îmbolnăvească.

Cei care nu respectă sărbătoarea se vor usca și se vor gălbeji ca florile, care începând de pe 6 august, încep să se vestejească.

De asemenea, cei care spală haine în ziua sărbătorii se vor umple de păduchi și de ploșnițe.

Se spune că cei care mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față vor avea dureri groaznice de burtă.

Tot de Schimbarea la Față se spune că cei care nu își văd umbra atunci când răsare soarele, vor muri până la sfârșitul anului.

Dacă femeile însărcinate vor respecta sărbătoarea vor avea o naștere ușoară și copii sănătoși.

Pentru că sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului are loc în postul Sfintei Marii, credincioșii vor avea dezlegare la pește.

Rugăciune de Schimbarea la Față
Troparul Schimbării la Faţă a Domnului, glasul al 7-lea:

Schimbatu-Te-ai la Faţă în munte, Hristoase Dumnezeule, arătând ucenicilor Tăi Slava Ta, pe cât li se putea. Strălucească şi nouă, păcătoşilor, lumina Ta cea pururea fiitoare, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Dătătorule de lumină, slavă Ţie.

Cântarea 1, glasul al 4-lea.

Irmosul

Cetele israeliteneşti, cu picioare neudate trecând Marea Roşie şi în adâncul cel umed pe călăreţii vrăjmaşi voievozi văzându-i cufundaţi, cu bucurie au cântat: să cântăm Dumnezeului nostru că S-a preaslăvit.

Stih: Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, Slavă Ţie.

Cuvintele vieţii grăind despre Dumnezeiasca Împărăţie Hristos către ucenici, a zis: pe Tatăl să cunoaşteţi în Mine, ca Unul Care Străluceşte cu Lumină Neapropiată, cu bucurie cântând: să cântăm Dumnezeului nostru, că S-a preaslăvit.