fbpx

Experiment Știrile Kanal D: cât s-a scumpit coșul de cumpărături în 5 luni

Abia ne mai permitem să trăim. Prețurile la mâncare, combustibili și utilități au crescut în continuare, iar oamenii se plâng că după ce își cumpără alimente și plătesc facturile mai rămân doar cu datorii. Echipa Știrilor Kanal D a făcut un experiment prin care a aflat cât s-a scumpit coșul de cumpărături în doar 5 luni.

„Am aici un bon din data de 24 martie. Atunci pe un coș de cumpărături am plătit 153 de lei.

Vom reface același coș și astăzi să vedem cât ne costă.”

Prima oprire este la raionul cu fructe și legume. Punem în coș un kilogram de roșii, unul de cartofi, banane și un kilogram de mere. Aici, prețurile sunt puțin mai mici față de luna Martie. Mergem mai departe la raionul cu lactate, unde scumpirile se văd cu ochiul liber.

Ce alimente s-au scumpit

Georgiana Grimm, reporter Kanal D: „Telemeaua de vacă s-a scumpit cu 30%, de la 11 lei și puțin la aproape 15 lei.”

Un litru de lapte costă cu aproape un leu mai mult față de acum 5 luni. Untul s-a scumpit cu 2 lei. Tot cu atăt a crescut prețul și în cazul salamului. Pieptul de pui costă și el mai mult cu aproximativ 4 lei pe kilogram. Ouăle au rămas la același preț. Verificăm etichetele și la raionul cu alimentele de bază.

Făina și zahărul s-au scumpit în medie cu 30%. Prețul unei franzele a crescut cu 40 de bani, ajungând la 2 lei. Apa are același preț. Mergem la casa de marcat pentru a afla verdictul.

Gazele s-au scumpit cu 70%

Potrivit Institului Național de Statistică, în luna iulie în fruntea scumpirilor se află uleiul, cu un avans de 51%. Urmat de cartofi, produse de morărit, legume, brânză și carne. Dacă vorbim despre facturi, gazele s-au scumpit cu 70%, apa curentă cu 20% iar combustibilii cu 25%.

Rata inflației a avut a coborăt luna trecută, la 15% față de 15,1% în luna precedentă. O scădere neînsemnată, spun economiștii.

SURSA: stirilekanald.ro