fbpx

Ministrul Educației a vorbit despre bursele elevilor. Vești bune în noul an școlar

Elevii din România au motiv să se bucure după anunțul lansat de Sorin Cîmpeanu. Ministrul Educației a discutat despre bursele pe care elevii le vor primi în noul an școlar.

Sorin Cîmpeanu a explicat mecanismul de acordare a sumelor de bani pentru elevi de către școli, totodată în funcție de ce criterii se vor acorda bursele.

Oficialul a transmis cum se vor acorda bursele elevilor. Fiecare instituție de învățământ va primi banii, 1.000 de lei per elev la gimnaziu, de exemplu, și școala va decide cui și în funcție de ce criterii va acorda acele sume.

Burse elevi an școlar 2022-2023
Cîmpeanu a precizat că școlile vor putea să își stabilească fiecare un prag pentru cei care se vor încadra să ia burse. Acesta declara că „poți să dirijezi 90% din buget sau 80% pe partea socială și restul pe performanța școlară, dacă ești o școală care are mulți elevi în dificultate. Dacă ești o școală în centrul Brașovului și nu se cere, poți să dirijezi 80% spre performanță. Te raportezi la realitate, la numărul de elevi care au nevoie. Cumva se prioritizează: întâi să acoperi bursele sociale și restul – performanței. Iar la performanță, poți să cobori până la 10 până la 9.50, până la 9.20, până la 8.70. Poți să cobori, e decizia ta. Ai libertatea să-ți faci politica de burse”.

Politicianul a spus clar că, inițial, în proiectul de lege erau alocați 400 de lei de lei per elev pentru învățământul primar, 900 de lei per elev pentru învățământul gimnazial, 1.500 de lei per elev pentru învățământul liceal și 3.000 de lei pentru cel profesional.

„Am aplicat următorul sistem: nivelul de la care se lua bursă era 8.50 sau 9.50. Explicația o știți foarte bine, da? Înainte de criza sanitară, de 8.50 erau 14-15% din elevii din România. În anul 2021 au fost 53%. Am avut ideea pe care mi-am asumat-o: tezele cu prezență fizică, eu am spus – ultimul bastion în calea irelevanței notelor. Am spus și am crezut în lucrul acesta. Realitatea a demonstrat că logica mea nu a fost bună. De ce? Am avut teze cu prezență fizică și n-am mai avut 53% dintre elevii României peste 8.50, am avut exact 60%. (…)”, scrie aceeași sursă menționată anterior.

Ulterior, „din discuțiile cu elevii a rezultat că acei 400 de lei per elev pentru învățământul primar trebuie să crească la 500 de lei, asta susținem, 900 de lei pentru învățământul gimnazial să crească la 1000 de lei”.