fbpx

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că este adeptul uniformei școlare obligatorii

Autor:

Data:

Elevii ar putea să fie nevoiți să poarte uniforme când merg la școală. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat vineri, 12 august, că este adeptul unei astfel de reguli. Prin urmare, instituțiile școlare ar putea să fie nevoite să introducă, în curând, reglementări privind ținutele școlarilor.

Vor trebui elevii să poarte uniforme școlare din nou? Află ce rol joacă ținutele școlare în conturarea comportamentului elevilor.

Vor trebui elevii să poarte uniforme școlare?

Uniforma, obligatorie în școli? Ministrul Educației a făcut un anunț surprinzător privind ținutele elevilor. Instituțiile școlare din România ar putea să introducă în viitorul apropiat noi reglementări privind ținutele școlarilor.

Liberalul Sorin Cîmpeanu a transmis că este adeptul revenirii la uniforme școlare. Ținutele ce vor trebui purtate de către elevi vor fi diferite, în funcție de instituția pe care o frecventează școlarul.

„Sunt peste 17.000 de școli în România. Condițiile diferă foarte mult de la o școală la alta. M-aș bucura să existe acest sistem în care elevii să considere școala un mediu prietenos, să fie un loc în care ei merg cu plăcere, un loc în care ei sunt mândri. Dacă sunt mândri de școală, vor fi mândri să poarte și însemnele acelei școli. Este însă un lucru care trebuie abordat diferențiat de la o școală la alta”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, într-o intervenție televizată la postul de televiziune Antena 3, potrivit playtech.ro.

Ce impact ar putea avea asupra comportamentului elevilor

Îmbunătățește purtarea uniformei școlare comportamentul unui elev? Este o întrebare pe care și-au pus-o mulți cercetători, în ultimii ani de zile. Potrivit Departamentului de Educație al SUA, purtarea unei uniforme școlare poate să scadă riscul de violență și furt. Respectarea unei reguli privind vestimentația le poate insufla copiilor atitudinea de disciplină.

Însă în cel mai bun caz, cercetările privind impactul pe care l-ar avea purtarea unei uniforme școlare asupra comportamentului elevului sunt mixte. Este adevărat că unele studii indică o reducere a incidenței comportamentului neadecvat în rândul elevilor care poartă uniforme școlare.

Un studiu realizat în urmă cu mai mulți ani, care a presupus colectarea de date de la nivel național de la școlile primare și gimnaziale susține acastă teorie. În instituțiile primare și gimnaziale unde elevii au trebuit să poarte uniforme au fost înregistrate mai puține probleme de comportament în rândul școlarilor.

Dar există și alte studii care indică, de exemplu, o creștere a numărului de exmatriculări ale elevilor. Sunt și cercetători care, în urma unor analize, au concluzionat că purtarea unei uniforme școlare nu influențează, de fapt, în niciun fel comportamentul elevului.