fbpx

Obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului 2022: Superstiţii care aduc noroc

Autor:

Data:

Obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului 2022. Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este sărbătorită pe 15 august. Iată care sunt superstițiile care aduc noroc!

Obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului 2022. Sfânta Maria Mare este marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie și este una dintre cele mai importante sărbători creştine. Pentru români este şi ocrotitoarea marinarilor, pe 15 august fiind organizate procesiuni cu icoane şi pelerinaje, dar şi manifestări în mai multe orașe.
Superstiții care aduc noroc

Se angajează pândarii pentru vii şi se leagă magic ciocul păsărilor pentru a nu prăda strugurii (Ghinoiu, 1999, p. 33).

Se împart struguri şi prune pentru sufletul morţilor (Pamfile, 1997, p. 163).

În dimineaţa zilei de Sântămărie femeile merg la biserică cu ofrandă din ciorchini de struguri copţi de la soiurile văratice sau numai boabele desprinse de pe ciorchini,

numită „coliva de pomană“ sau „colivă de struguri“ (Ghinoiu, 1997, p. 107).

Totodată, mai exista si obiceiul vestimentar care obligă bărbatul să poarte căciulă între Sântămărie şi Sângiorz era respectat pretutindeni. Cei care uitau să-şi schimbe pălăria cu căciula la această dată era atenţionaţi prin 610 zicala: „A venit Sântămărie,/ Te-ai… în pălărie!“ (Ghinoiu, 1999, p. 152).

În aceasta zi, se fac hori în sate: tineretul joacă, iar bătrânii şi copiii bat nucii pe la vii, câmpuri şi prin grădini (Pamfile, 1997, p.164).

O superstiție veche mai spune că dacă înfloresc trandafirii de Sfânta Maria, toamna va fi lungă (Gorovei, 1995, p.
268)

La Sf. Maria se făcea masă comună în curtea bisericii. Se făcea masă pentru străinii din alte sate, apoi pentru cei din sat. Nu era obligatoriu ca cei din sat să mănânce. În ograda bisericii sunt mese şi scaune făcute de oameni. Doi-trei oameni strâng banii de la toţi, se duc la Iaşi şi cumpără ce trebuie. Se strângeau femeile la o casă alături de biserică şi pregăteau bor, sarmale, chiper (ardei) umpluţi, perje cu carne, pilaf. Acum se pune brânză, măsline, mezel, friptură, pârjoale, cozonac (Sărbători, IV, p.328).

În ce privește magia, de Sfânta Măria Mare ”se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei; acestea apoi sunt bune de leac (Pop Reteganul-2, f. 146). Despre vreme: Dacă înfloresc trandafirii pe la Sfânta Maria, toamna va fi lungă”, se arată în ”Spaţiul şi timpul în tradiţiile româneşti” (Paideia, 2018, p.609-610).

În unele sate din România, oamenii nu aprind focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Cine nu respectă tradiția, riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc acareturile.

De asemenea, în caesta zi sfanta, mai multe biserici din ţară care o au ca ocrotitoare pe Maica Domnului și îşi serbează hramul.