fbpx

Ziua profesorului 2022, 5 octombrie: Este sau nu zi liberă pentru elevi?

Ziua profesorului este celebrată în fiecare an la data de 5 octombrie: Vezi dacă este sau nu zi liberă pentru elevi!

Ziua profesorului 2022, 5 octombrie: Este sau nu zi liberă pentru elevi? Ziua Educației sau Ziua Mondială a Educaţiei este sărbătorită în fiecare an la data de 5 octombrie, începând din 1994.

Ziua profesorului 2022, 5 octombrie, zi liberă pentru elevi?
Ziua Profesorilor marchează importanța și rolulul jucat de dascăli în întreaga lume, dar și responsabilitatea pe o au în educarea generațiilor viitoare.

Conform Contractului colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar, ziua de 5 octombrie în care se celebrează Ziua Mondială a Educației este zi nelucrătoare.

Ziua de 5 octombrie este zi liberă, prevăzută în Contractul colectiv de muncă pentru învățământul preuniversitar, încheiat în urmă cu doi ani între Ministerul Educației și partenerii sociali

În România, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată separat de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, potrivit unei decizii luate la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar.

Potrivit contractului colectiv de muncă, în învățământ aceste zile sunt nelucrătoare:

1 și 2 ianuarie;
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
prima, a doua zi și a treia zi de Paști;
1 Mai;
1 Iunie;
prima și a doua zi de Rusalii;
15 august – Adormirea Maicii Domnului;
5 Octombrie – Ziua Mondială a Educației;
30 Noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României;
1 Decembrie;
25 și 26 decembrie;
două zile lucrătoare, pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestor culte;